Såpskura trägolv

Solen sken i helgen och vi passade på att vräka ut alla trasmattor för att ge furugolven en uppfräschning. Doften av såpskurade trägolv spred sig sedan i huset. Det doftar verkligen gott och rent med fuktigt trä och såpa. Golven i huset har inte så många år på nacken. Murkna bjälklag och golvplankor var en inte så angenäm överraskning för några år sedan och det var bara att ringa den professionella snickarfirman som lyfte och bytte ut alltsammans. Så nu är har vi nya fina golv att ta hand om och starta våren stugsäsongen med en ordentlig såpskurning är bara trevligt. Vilken såpa man ska använda finns det många åsikter kring. Linoljesåpa förespråkas ofta av byggnadsvårdsexpertisen, den såpa jag hade till hands nu är baserad på sojafettsyra. Rent blev det hur som helst. Det är viktigt att se till att vattnet inte är varmt eftersom det missfärgar trägolvet och gör det gråaktigt, använd kallt eller aningens ljummet vatten istället. Det är såpan och skurborsten som gör jobbet inte vattentemperaturen.

Så här gör jag då jag såpskurar mina golv.

  • Blanda kallt/ljummet vatten i en hink och håll i rikligt med såpa. 2-3 dl såpa per 10 liter vatten ungefär, är golvet riktigt smutsigt så ta lite mer. Ta dock aldrig ren såpa på ett torrt trägolv eftersom det då ger fläckar.
  • Skura en mindre yta i taget. Jag skurar alltid i plankens riktning. Enklast är det att använda en skurborste med skaft men där det är som hårdast smutsat brukar jag kombinera med att knäskura med en borste i handen, det känns som jag får bättre kraft då.
  • Torka efter med kallt vatten med hjälp av en mopp eller trasa och se till att torka upp allt överskottsvatten.

Det joxigaste med att skura trägolven är att flytta runt alla mattor och möbler men det känns så lyxigt rent då det väl är gjort. Så nu ligger alla trasmattor för tvätt och sedan är huset formellt vårstädat och bara att börja njuta av. Ett såpskurat golv står emot smutsen bra och jag brukar bara svabba av med lite såpvatten då och då. Det räcker så, det ska ju vara semester och lugn och ro i huset i skogen.

#blogg100

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>