Att baka glutenfritt bröd

Idag har det bakats, bland annat har jag degat fram mina första glutenfria brödbullar ur boken Nytt bröd (skriven av Jessica Frej och Maria Blohm). En fin och frestande bok om att baka glutenfritt med riktiga ingredienser. De glutenfria mixerna som finns att köpa känns som ett himla trist alternativ. Efter att ha läst vad de innehåller så ställer jag genast tillbaka på hyllan i aff’ären. Här är det mjöl av glutenfri sort som blandas ihop med något som binder det samman, som tex psylliumfröskal (Fiber husk). Inte en massa stärkelsetrams. Jag har bakat mycket matbröd i mina dagar, matbröd på de traditionella mjölsorterna där gluten gör jobbet och skapar strukturen då brödet jäser. Där fattar jag processen och törs och kan frifräsa och skapa fritt. Med de glutenfria mjölerna är det något helt annat och jag kämpar på med att försöka följa recepten. Det glutenfria beter sig inte alltid som man tror och det blir inte alltid som man tänkt. Det gäller att öva på gissar jag innan man hittar finessen och sättet att frifräsa på. Dagens resultat avslöjas vid morgondagens frukost. Mycket spännande.

#blogg100

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>