Mangla eller stryka din linneduk?

Måste man mangla sitt linne? Kan man stryka istället? Varför ska man mangla? Jag får många sådana här frågor och jag får också mängder av tyckande och argument för vad man ska och borde göra och vad man inte bör göra. Så här ser jag på saken (jag skriver så eftersom jag inte tycker att det finns något facit egentligen).

Har du en linneduk och du inte manglar den så går världen inte under och duken går heller inte sönder. Däremot så får du en vackert slät linneduk med massor av lyster som och som står emot smuts bättre. Linne blir vackert av att manglas, kör du din duk genom en kallmangel så blir linnefibern glansig och ytan slät och vacker. En duk i bomull får inte alls samma lyster, den blir slät men får inte alls samma finish. Det är skillnad på kvalitet av linne också naturligtvis. Stryker du eller använder en varmmangel så får du inte samma blanka yta och lyster men det blir slätt och fint. Att stryka en rejäl duk kan också vara lite bökigt och ta längre tid men det klart det går.

Så gör som det passar, låt inte bli att använda dina linnedukar för att du inte orkar vara den perfekta husmodern. En skrynklig linneduk är absolut snyggare än en skrynklig bomullsduk och definitivt roligare att duka på än ingen duk alls.

Några tips då du manglar din linneduk.

  • Fukta duken innan du manglar den. Kärt barn har många namn, det kallas att stänka, dänka eller använd en duschflaska. På med lite vatten och låt duken ligga ihoprullad ett tag för att fukten ska sprida sig och fördela sig jämnt.
  • Vik duken på längden i tre eller fyra delar. Det beror lite på hur bred den är och hur bred mangeln är. För den som är extra noga gör men fyra delar ibland och tre delar ibland för att duken inte ska vikas på samma ställe varje gång och undvika brytveck i linnefibern.
  • Sträck duken ordentligt och se till att fållarna ligger jämnt.
  • Mangelduken ska inte vara helt utdragen då långa textilier manglas, dra bara ut den så pass att det går att fästa duken ordentligt.
  • Då duken rullas upp i mangeln, håll gärna med fingrarna längs dukens sidor för att sträcka ytterligare och set till att fållar ligger snyggt och inga veck glider in i mangeln. Låt duken rulla några varv.
  • Vik sedan duken några gånger och rulla ihop den för att få så få veck som möjligt. Är duken fortfarande fuktig låter du den hänga slätt en stund innan den rullas ihop.

Har du tillgång till en stenmangel? Använd den! Det är det absolut bästa sättet att få en snygg och slät yta med massor av lyster.

Bild: Växbo Lin

#blogg100

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>