Busodling, stadsodling och mat i stadens parker

I dag är Stockholmstidningarna fulla av stadsodling och mat som växer i staden. Man odlar på balkonger, innergårdar, bortglömda ogräsplättar och naturligtvis kolonilotter. Bikupor finns på taken i Stockholm och du kan själv adoptera en bikupa eller några bin. Jag gillar detta, att det man odlar i staden också går att äta. Körsbärsträden som står i parkerna är ju inte bara vackra då de blommar. Bären som kommer sedan är ju också goda, eller borde vara om man väljer en bra och god sort. Flera av parkträden borde vara fruktträd och bärbuskar det är ju inte borde vara joxigare att sköta än andra parkväxter. Min kompis Lisen, som också finns i en av dagens tidningar, plockar sin sallad i parken. Hon är en fantastisk inspiratör, kreatör och brinnande örtnörd som gärna bjuder på sin kunskap kring växter och örter. Hennes örtkunskaper har nu tagit sig ända in till finkrogarna. Spana in Lisens blogg för att ge dig ut på en egen örtvandring. Ät upp ogräset istället!

För egen del odlar jag i liten skala på balkongen och kämpar på bland klövdjuren ute vid vårt skogshus. Där det borde vara enkelt att odla är konkurrensen om det ätbara mördande. Jag nätar in och bygger små lådor. Troligen får det bli en större inhägnad på något sätt för att bärbuskar, morötter och sallad ska få vara i fred från de mumsande djuren. Min egen variant av gerillaodling.

Bilder: ByCharlotte

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>